En nation af mandagstrænere

Home / En nation af mandagstrænere

En nation af mandagstrænere

2020-04-21 | Denmark, Long read | No Comments

Positive nyheder. Samfundet lukker op igen. Nej hov vent – mange glemmer at samfundet aldrig har været lukket helt ned. Masser af mennesker har været på arbejde, også mange hvor arbejdspladsen ikke har været deres egen stue.

I stedet formidles et billede af at Danmark der blev lukket. Men der hentes stadig skrald og busserne kører. Der produceres mad og det (øjensynligt) livsnødvendige toiletpapir, som vi kan købe i supermarkederne. De fleste butikker må gerne holde åbent. Børn bliver passet.

Forår i København – på behørig afstand

Man må gerne mødes med familie og venner. Vi må gerne gå en tur på gaden. Vi skal bare huske de simple regler – vask hænder, nys i ærmet & hold afstand. Nu viser det sig at vi – overraskende nok – har været ekstremt gode. Så gode at vores sundhedsvæsen uden problemer kan følge med.

Derfor løftes nogle af restriktionerne – blandt andet genåbnes frisørerne ((åbenbart essentielt for så mange, at deres bookingsystem brød sammen).

Hele vejen igennem krisen har der været kritik. Der er blevet lukket for meget ned. Der er blevet lukket for lidt ned. Nu bliver der lukket for langsomt op – eller for hurtigt op. Nu tales der om Danmarkshistoriens dyreste overreaktion, fordi der er for få fucking døde!

Meningerne er mange: Vi skulle have gjort om Singapore, fordi de fik kontrol over virus lynhurtigt – det har de så ikke alligevel, da de har haft den højeste stigning i smittede det seneste døgn. Vi skulle gøre som Sverige og ikke lukke ned – de har lige tre gange så mange døde ifht. indbyggertal som Danmark.

Tak for lån til Anders Nedergaard

Nye vinkler findes hele tiden i jagten på at kritisere – som oftest virker det mest som om, der kritiseres bare for at kritisere. Ikke for at blive klogere eller finde de bedste løsninger. Lidt ligesom når journalister graver den ene forsker frem, der er uenig i at klimaændringerne er menneskeskabte. Eller finder en antivaccer, der siger at c-vitamin kan kurere kræft.

Uanset hvad der gøres, vil det være for lidt eller for meget, for hurtigt eller for sent – for mandagstrænerne. Vi er en nation af mandagstrænere, der altid ved bedre end eksperterne fordi vi synes noget andet. Fordi vi føler for noget – helt inde i mavsen. Det fænomen har endda et navn – Dunning Kruger effekten. Det er at inkompetente overvurderer egne evner. Sagt på en anden måde: når uvidende mennesker er overbeviste om at de kender sandhedEN.

Det er godt at være skeptisk og have en kritisk tilgang til de informationer vi får. Jeg har rejst mange steder i verden, hvor folk ikke kan stille kritiske spørgsmål – hvor børnene ikke lærer kritisk tænkning i skolen. Der tror man på mirakler og lader sig narre af religiøse prædikanter. Det ses også her under pandemien, hvor folk nægter at blive hjemme fra kirkegang – og det er altså ikke kun i tredjeverdenslande. Det er også set i fx USA med fatale konsekvenser.

Herhjemme bliver der til gengæld sat spørgsmålstegn ved alt – altid. Jeg er så træt af sensationshungrende medier, der er mest interesseret i konfliktoptrapning i jagten på klik. Jeg er så træt af know-it-alls der ved bedre end alle de videnskabsfolk, der er dem som ved mest.

Vi bliver simpelthen nødt til at leve med usikkerheden. Vi kender ikke virussen. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke kurerer folk der er syge. Vi har ikke en vaccine. Der er så meget vi ikke ved. Det er frustrerende – for os alle sammen. Vi må vente på at de kloge hoveder bliver endnu klogere – og indtil da hjælpe med at begrænse smitten, efter bedste evne. Stil spørgsmål, men lad være med at være en mandagstræner.

, , ,

About Author